Voedingssupplementen

Het effect van voeding op Macula Degeneratie

Macula Degeneratie is een van de grootste oorzaken van zichtverlies in de westerse wereld. Onderzoek toont aan dat de juiste voedingsstoffen een grote rol spelen bij het voorkomen van deze aandoening. Vooral extra luteïne en zeaxanthine beschermen onze ogen tegen het ontstaan van Macula Degeneratie, blijkt na het afronden van de tweede ARED-studie (Age Related Eye Disease).

md.jpg

Het ontstaan van MD
De macula lutea is het centrale deel van het netvlies waarmee u scherp ziet. In de macula bevindt zich het grootste aantal lichtgevoelige cellen dat contrast en kleuren kan waarnemen; de zogenaamde kegeltjes. Macula Degeneratie ontstaat wanneer deze kegeltjes afsterven.

Leeftijdsgebonden Macula Degeneratie
 Boven de 65 jaar is de Leeftijdsgebonden Macula Degeneratie (LMD) de belangrijkste oorzaak van zichtverlies. Er zijn twee vormen van LMD:

  • Droge Macula Degeneratie (droge LMD): deze langzame vorm van Macula Degeneratie begint als kleine bleekgele afzettingen, “drusen“ genoemd, zich ophopen in de macula.
  • Natte Macula Degeneratie (natte LMD): de natte LMD ontstaat als er zeer kleine nieuwe bloedvaatjes achter de macula gaan groeien, die bloedplasma lekken. Bij natte LMD verloopt het proces van slechter zien veel sneller dan bij droge LMD.

Behandelingsmogelijkheden
Preventieve controle 
Uit onderzoek is gebleken dat LMD bij de meeste patiënten een erfelijke aandoening is. Preventieve controle speelt dan ook een belangrijke rol in het tijdig signaleren en behandelen. U kunt hiervoor terecht bij een optometrist of oogarts.

Voedingssupplementen
Het is ook aangetoond dat hoge doseringen van vitamines, carotenoïden, mineralen en antioxidanten het risico op gevorderde Macula Degeneratie duidelijk verminderen. Dergelijke hoge doseringen zijn echter zeer lastig uit dagelijkse maaltijden te verkrijgen. Daarom zijn er verschillende voedingssupplementen op de markt om dit aan te vullen, waarvan Macula Support, Maxim'Eyes, Macula Senior volledig op basis van onderzoek in de AREDS-2 studie (zie boven) zijn samengesteld. Uiteraard zijn deze supplementen bij Lowlens.nl te bestellen.

Let op: voedingssupplementen zijn geen vervanging voor een gevarieerde en evenwichtige voeding

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.